الیزابت هولمز; از ظهور تا سقوط یک نابغه
آنچه در این مطلب خواهید خواند
پشت هر داستان بزرگ موفقیتی، یک داستان جذاب از شجاعت، جاهطلبی و انساندوستانه نهفته است. الیزابت هولمز زمانی که به عنوان جوانترین میلیاردر زن خودساخته شناخته میشد و به عنوان استیو جابز بعدی معرفی شد، Theranos را ساخت. ترانوس یک استارتآپ مراقبتهای بهداشتی است که قرار بود صنعت آزمایش خون را متحول کند. با این حال، استارتآپی که خیلی افسانهای و خارقالعاده به نظر میرسید، به سرعت به یک درام پر از فریب، سوء رفتار شرکتی و سقوط نهایی تبدیل شد. قرار است در این بخش از مدرسه صفر تا صد، به بررسی کامل زندگینامه الیزابت و ظهور و سقوط ترانوس بپردازیم و پادکستهای جذابی که در مورد او منتشر شدهاند را معرفی کنیم.
بیوگرافی الیزابت هولمز
Elizabeth Holmes در 3 فوریه 1984 در واشنگتن دی سی متولد شد. خانوادهی او، یک خانواده موفق و حرفهای بودند. او در مدرسه St. John’s در هیوستون تگزاس تحصیل کرد و بعدا برای تحصیل در رشته مهندسی شیمی در دانشگاه استنفورد ثبت نام کرد.
هولمز در طول مدتی که در استنفورد بود، ایده یک دستگاه قابل حمل را مطرح کرد که میتواند به سرعت و با دقت چند آزمایش تشخیصی را تنها با استفاده از چند قطره خون انجام دهد. در سال 2003، او از استنفورد انصراف داد و ترانوس را با هدف ایجاد تحول در صنعت مراقبتهای بهداشتی تاسیس کرد. اما جالب است بدانید که در دوران کودکی خود علاقه شدیدی به علم و فناوری نشان میداد. او به شدت از نظر آکادمیک عالی بود و این جریان با قبولی در دانشگاه استنفورد تثبیت شد.
انصراف از تحصیل
الیزابت در سن 19 سالگی، از دانشگاه استنفورد انصراف داد و ترانوس را در سال 2003 تاسیس کرد. این شرکت به دلیل فناوری نوآورانهاش توجه و بودجه گسترده و خوبی را به خود جلب کرد. با این حال، با رشد شرکت، نگرانیهایی در مورد دقت و قابلیت اطمینان دستگاههای آزمایش خون ترانوس به وجود آمد. در واقع دلیل انصراف از تحصیل او، دنبال کردن ایدهای بود که به ذهنش رسیده بود.
شروع به کار الیزابت هولمز در ترانوس
ایده ساخت این دستگاه به سرعت داشت عملی میشد. اما این ایده چطور به ذهن الیزابت رسید؟ شاید باورتان نشود، ولی دلیل پیدایش این ایده، ترس از سوزن بود. خود الیزابت از سوزن میترسید و احساس میکرد باید خیلی راحتتر آزمایشاتی که نیاز به نمونه خون دارند، انجام شوند. به همین دلیل هم تصمیم گرفت دستگاهی پیشرفته را برای آنالیز اجزای خون فقط با چند قطره خون طراحی کرده و بسازد.
هولمز سرمایهگذاران را با یک شعار عجیب جذب کرد: “ من می خواهم دنیا را تغییر دهم و این کار را انجام خواهم داد یا در تلاش آن خواهم مرد.” با همین جمله هم بود که تیمی از دانشمندان و مهندسان را برای توسعه فناوری خود ساخت.
او ادعا کرد که دستگاهی که ادیسون نام دارد، میتواند طیف وسیعی از آزمایشها را فقط با مقدار کمی خون انجام دهد و نیاز به خونگیری سنتی وریدی را از بین ببرد. در واقع این روش قرار بود مراقبتهای بهداشتی را در دسترستر و مقرونبهصرفهتر کند.
ترانوس توجه قابل توجهی را به خود جلب کرد و به یکی از با ارزشترین استارتآپها در سیلیکون ولی تبدیل شد و هولمز به عنوان جوانترین میلیاردر زن خودساخته مورد ستایش قرار گرفت. در واقع جذابیت الیزابت، داستانسرایی عالی و توانایی عجیب او در جذب سرمایهگذاران برجسته،باعث شد ترانوس به سمت تبدیل شدن به یک شرکت چند میلیارد دلاری سوق داد. اما به اندازه سرعت رشد ترانوس، پرسیدن سوالاتی در مورد دقت و قابلیت فناوری آن هم شروع شد.
شکست پروژه Theranos
در سال 2015، یک گزارش تحقیقی توسط وال استریت ژورنال مسائل جدی را در مورد ادعاهای ترانوس فاش کرد و نگرانیهایی را در مورد اقدامات این شرکت ایجاد کرد. مشخص شد که اکثر آزمایشهای خونی که توسط ترانوس انجام میشود در واقع با استفاده از روشهای سنتی به جای دستگاه ادیسون انجام میشود. بعد از این گزارش، روزنامهها و مجلات خبری دیگر هم درگیر کند و کاو این مسئله شدند و به سرعت در مورد تخلفات این شرکت مقاله چاپ میکردند.
کمیسیون تجارت فدرال (FTC) و کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) تحقیقاتی را در مورد Theranos آغاز کردند که منجر به جریمههای قانونی هنگفت و بررسی عمومی و گسترده مسئله شد. تصویر الیزابت هولمز به عنوان یک فرد موثر و نابغه به سرعت از بین رفت. در سال 2018، او به اتهامات متعددی از جمله کلاهبرداری از سرمایهگذاران و با بدهیهای صدها میلیون دلاری متهم شد. این کارآفرین جوان درست زمانی که امید به پیشرفت و اوج گرفتن داشت، وارد میدان یک نبرد طولانی در دادگاهها شد.در واقع در همان سال 2018، هولمز و رامش سانی بالوانی، رئیس سابق ترانوس توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) به کلاهبرداری متهم شدند.
قسمت ترسناک کلاهبرداری هولمز در ترانوس
با نزدیک شدن به محاکمه، جزئیات پیچیدهای از رسوایی ترانوس آشکار شد. رازهایی که نشان داد سیاست این شرکت برای حفظ بقا، در ایجاد ترس و گرفتن تعهدات سنگین از کارمندان آن بوده است.
در حقیقت کارکنان آن قراردادهای سنگین عدم افشای اطلاعات و تهدید به دادخواهی حتی پس از ترک شرکت بودند و در این شرایط به اجبار سکوت میکردند. از طریق تحقیقات دقیقی که انجام شد، مشخص شد که هولمز چطور سرمایهگذاران، بیماران و مردم را فریب میداده و از اعتماد آنها برای منافع شخصی خود سوء استفاده کرده است.
تاثیر الیزابت هولمز بر کسب و کارهای جهان
داستان جاهطلبی، فریب و سقوط الیزابت هولمز به عنوان یک داستان هشدار دهنده برای دنیای تجارت شناخته میشود. رسوایی ترانوس خطرات اعتماد کور و تحسین کورکورانه را آشکار کرد. اهمیت پاسخگویی، شفافیت و اعتبارسنجی دقیق علمی در حوزه نوآوریهای مخرب را برجسته کرد.
در تاریخچه تاریخ کسب و کار، موارد کمی به اندازه مرگ ترانوس توجه و علاقه عموم را به خود جلب کرده است. چیزی که زمانی به عنوان یک شرکت برتر مراقبتهای بهداشتی مورد استقبال قرار میگرفت و قول داده بود که صنعت تشخیص را متحول کند، تبدیل به یک شرکت بدون اعتبار شد.
رسوایی ترانوس اهمیت اعتماد و شفافیت را در دنیای تجارت آشکار کرد. چشمانداز محسور کننده ارائه شده توسط الیزابت هولمز، مدیر عامل کاریزماتیک ترانوس، به محض آشکار شدن حقیقت، به سرعت از بین رفت. در واقع این نابودی، یک مثال عالی برای عبرت گرفتن تمام افرادی است که وارد دنیای تجارت میشوند. رهبران کسب و کار الان باید با عواقب ناشی از شک و تردید در قلب و ذهن سرمایهگذاران، مشتریان و حتی کارمندان خود دست و پنجه نرم کنند.
سقوط آزاد Theranos محدودیتهای نظراتی و ضرورت اقدامات اجرایی قوی را در دنیای بیزنس برجسته کرد. بعد از سقوط این شرکت، همه با این سوال درگیر بودند که آیا نهادهای نظارتی میتوانستند زودتر برای جلوگیری از این رسوایی اقدام کنند یا اینکه ساختار آنها برای سیستمهای تجاری قرن بیست و یکم نیاز به اصلاح دارد یا خیر. سقوط ترانوس در حقیقت باعث شد تنظیمکنندهها با یک چالش بزرگ روبرو شوند: ایجاد تعادل بین نوآوری و تضمین نتیجهدهی.
استارتآپهای نوظهور
این داستان برای استارتآپها و شرکتهای نوظهور هم یک هشدار بود. آنها یادگرفتند که نباید بیش از حد به مردم وعده بدهند، چون ممکن است چنین خطراتی برای آنها به همراه داشته باشد.کارآفرینان باید به اهمیت بررسی کامل فناوریهای خود قبل از اعلام ادعاهای انقلابی خود توجه داشته باشند و واقعگرایانه تاثیر ایده خود بر بازار را مورد بررسی قرار دهند. سرمایهگذاران هم باید به نوبه خود در فرآیند بررسی خود دقت لازم را به کار بگیرند و از شخص ارائه دهنده طرح بخواهند تا خیلی شفاف و با ارائه مدارک و آمارهای دقیق و قابل اثبات، در جلسات حضور پیدا کنند.
شکست الیزابت هولمز و شروع موج انقلابی در صنعت بهداشت
ترانوس، با اینکه شکست خورد و بدهیهای میلیارد دلاری برای الیزابت هولمز به بار آورد، اما اثر بسیار عجیبی در دنیای مراقبتهای بهداشتی داشت. این شرکت به وعدههای خود عمل نکرد، اما ایدههای جدیدی را در ذهن افراد مختلف سراسر جهان انداخت. این ایدهی شکستخورده باعث شد افراد متوجه شوند بازار خواهان این سبک خدمات و محصولات است و میتوانند در این حوزه ورود کنند. از طرفی دیگر، این شکست بزرگ باعث شد که نیاز به نوآوری مسئولانه و آزمایشهای دقیق به دنیای تجارت یادآوری شود.
تصور کنید در این شرایط که بزرگترین استارتآپ بهداشت و درمان جهان، بخاطر مسائل عدم صداقت در ارائه نتیجه و جزییات کار، شکست خورده است، چقدر استارتآپهای جدید باید تلاش کنند تا اعتماد سرمایهگذاران را جلب کنند و مردم را ترغیب کنند که به آنها اعتماد کنند. فرآیند جذب سرمایهگذار و شریک تجاری برای استارتآپها از اول هم کار راحتی نبود. با این اتفاق این فرآیند سختتر هم شد. اما این فقط قدم اول ماجرا است. وقتی از فیلترهای سخت این فرآیند عبور کنند، شرایط رشد سریعتر میشود. چون مردم سریعتر اعتماد میکنند، روند رشد بیزنس سریعتر از گذشته طی میشود. در واقع الیزابت و ترانوس شبیه به یک کاتالیزور برای دنیای بیزنسهای استارتآپی عمل کردند.
حقایق عجیب و جذاب در مورد الیزابت هولمز
در قلمرو سیلیکون ولی، اسم الیزابت هولمز همچنان بر سر زبانها است. در پشت پرده شخصیت کاریزماتیک او، حقایقی وجود دارد که کمی بیشتر در مورد شخصیت مرموز او به ما اطلاعات میدهد. در ادامه این حقایق را بررسی میکنیم.
- جوانترین میلیاردر زن خود ساخته:
الیزابت زمانی که مجله فوربز او را جوانترین میلیاردر زن خود ساخته با ثروت خالص 4.5 میلیارد دلار معرفی کرد، او مشهور و خبر ساز شد. صعود چشمگیرش به اوج دنیای تجارت، آن هم در سن 31 سالگی، نشان داد که تا چه اندازه قدرت کارآفرینی دارد. جایگاه یک زن جوان در نقطه اوج دنیای فناوری که کاملا تحت سلطه مردان بود، واقعا الهامبخش است.
- سبک لباس غیرمتعارف:
هولمز نه تنها به خاطر کارهای شجاعانهاش، بلکه به خاطر لباسهای نامتعارفش هم شناخته شده بود. او اغلب با یک یقه اسکی مشکی دیده میشود. استیو جابز بنیانگذار اپل هم همینطور بود. قبلا در مورد استیو جابز به صورت کامل صحبت کردهایم و به نظر ما اگر زندگینامه او را مطالعه کنید و بعد مجدد در مورد الیزابت تحقیق کنید، بیشتر از قبل متعجب خواهید شد. در واقع الیزابت سعی داشت از سبک نمادین استیو تقلید کند. طبیعی هم هست که یک نفر بخواهد حتی لباسهای خود را هم مثل لباسهای یک رهبر و کارآفرین خارقالعاده انتخاب کند. همین تقلید باعث شد شخصیت او در دنیای کسب و کار پررنگتر شود.
- صدای الیزابت
یکی از جنبهها عجیب و جالب شخصیت هولمز، صدای عمیق و غیرمعمول اوست. تئوریهای مختلفی در مورد دلایل ارائه صدای متمایز او جود دارد. مثلا اینکه او سعی دارد باز هم شبیه به استیو جابز صحبت کند یا اینکه میخواهد با این کار نفوذ کلامش را افزایش دهد. صرف نظر از این دلایل، کلا شخصیت الیزابت مرموز و عجیب است و ممکن است هر دلیل دیگری پشت این کارش وجود داشته باشد.
این نکات فقط بخشی از زندگی رمزآلود الیزابت هستند. مسلما الیزابت برای همیشه به عنوان یک شخصیت پیچیده و جذاب در حوزه تجارت و فناوری، در ذهن نسلهای آینده میماند.
پادکستهای الیزابت هولمز
هر چقدر بیشتر در مورد این اعجوبه اطلاعات بدست میآید، بیشتر متوجه میشویم که دلیل شهرت سریع و جهانی او چه بوده است. در واقع توصیه میکنیم داستان الیزابت و ترانوس را از ابعاد مختلف بررسی کنید، چون پر از درسهای اخلاقی و حرفهای مختلف است. به همین دلیل هم در ادامه بعضی از معروفترین برنامهها و پادکستهایی که الیزابت در آنها حضور داشته است را معرفی میکنیم.
- ABC NEWS: The Dropout
این پادکست داستان کامل مسیر سقوط ترانوس را بررسی میکند. ربکا جارویس، روزنامهنگار تحقیقی، با مصاحبههای انحصاری خود، از درامهای پشت صنحه افراد مشهور پرده برداری میکند و در مورد الیزابت هم ،با داستانسرایی جذاب خود، از ظهور این فرد به عنوان یک اعجوبه فناوری و دقل بازی میگوید. او در مورد نکاتی که باعث شدند امپراتوری الیزابت با خاک یکسان شود صحبت میکند.
- “Bad Blood: The Final Chapter” – Nightline:
این پادکست هم با میزبانی ربکا جارویس ضبط شد. در این اپیزود ربکا در مورد سقوط الیزابت صحبت میکند. او افشاگریها و دیدگاههای جدیدی را در مورد چالشهای قانونی پیچیدهای که هولمز و شرکای او به وجود آوردند بررسی میکند و عواقب رفتار و سیاست اشتباه آنها را در بلند مدت به تصویر میکشد.
- “Theranos Chronicles” – NPR’s How I Built This:
گای راز، به عنوان یک مجری ماهر، در این اپیزود به بررسی ظهور شهابسنگ تجارت، یعنی Elizabeth Holmes میپردازد. در این پادکست تامل برانگیز، او دقلکاریهای الیزابت و انگیزه پشت این کارهای او را بررسی میکند. گفتگوی جذاب راز مخاطب را دعوت میکند که عمیقا در مورد مرز باریک بین نوآوری و فریب در صنعت فناوری فکر کنند.
- The Rise and Fall of Theranos: The Journal
مجموعه پادکستهای جذاب وال استریت ژورنال خیلی عمیق و دقیق به جزئیات شاخههای پیچیدهی دروغهای هولمز میپردازد. روزنامهنگارانی مثل جان کریرو و کریستوفور ویور داستان ترانوس را گام به گام باز میکنند و نشان میدهند که این کلاهبرداری تا چه اندازه حرفهای، مبتکرانه و ترسناک بوده است و چطور سرمایهگذاران، کارمندان و حتی رسانهها فریب الیزابت را خوردهاند. این پادکست به شدت جذاب است و خیلی مستقیم به فساد بزرگ ترانوس میپردازد.
- Elizabeth Holmes and the Cult of Personality” – The Indicato
این اپیزود با میزبانی کاردیف گارسیا و استیسی وانک اسمیت، مختص جذابیت روانی شخصیت الیزابت و همچنین کاریزماتیک بودن آن است. شاید برایتان سوال باشد که چرا باید این بعد از شخصیت یک کلاهبردار مورد بررسی قرار بگیرد؟ جواب خیلی ساده است. واقعا برای شما جذاب نیست که بدانید چه کارکتری توانسته است سرمایهگذاران و مردم را اغوا کند؟ با بررسی ریشه ترانوس که شبیه به یک فرقه در جهان ظهور کرد، این پادکست سوالات قابل تاملی را در مورد قدرت متقاعدسازی و تمایل انسان به اعتقاد به رهبران و شخصیتهای کاریزماتیک مطرح میکند.
سخن پایانی
هر چیزی که ما در مدرسه صفر تا صد در مورد زندگینامه افراد برجسته و مشهور مثل اندرو تیت و جردن پیترسون مطرح میکنیم، فقط به دلیل یادگیری بیشتر و درس گرفتن از تجربیات آنها است. به همین دلیل هم این بار به سراغ یکی از پربحثترین و مشهورترین کلاهبرداران سیلیکون یعنی الیزابت هولمز و بیزنس قدرتمندش ترانوس صحبت کردیم. این داستان پر از درس و حقایق عجیب بود و میتوانید با مطالعه دوبارهی آن، نکات مهم و موثری را برای ادامه راه خود یاد بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید